Председателят на групата общински съветници  Патриотите-ВМРО“ Асен Даскалов внесе официално

...
Председателят на групата общински съветници  Патриотите-ВМРО“ Асен Даскалов внесе официално
Коментари Харесай

ВМРО в Русе предлага важни за гражданите промени, свързани с паркирането

Председателят на групата общински съветници  „ Патриотите-ВМРО “ Асен Даскалов внесе публично предложение за няколко основни промени в плана за решение, които да бъдат прегледани при приемане от Общински съвет – Русе на Наредба за публичния ред при прилагане на транспортни средства на територията на Община Русе.

Предложенията за изменение са аргументирани, не съставлява компликация да бъдат приложени и несъмнено ще са облекчение за жителите и гостите на града ни.

Първото предложение на Асен Даскалов е право на преференциално паркиране на местата за платено паркиране да имат освен колите, избрани в пета екологична група, само че и тези в четвърта. Другите две са да отпадане таксата в зоните за платено паркиране в Русе през целия съботен ден, а в работните дни от седмицата платеното паркиране да бъде от 8 до 17 часа, а не както е заложено до 18 часа.

Текст на предлагането >>>

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

ПРЕЛОЖЕНИЕ

От

Асен Даскалов – общински консултант от група „ ПАТРИОТИТЕ – Вътрешна македонска революционна организация “

Относно: Предложение с вх. № 200/17.03.2022 година в Общински съвет – Русе на кмета на Община Русе и Контролен лист № 819/01.04.2022 година за приемане на Наредба за публичния ред при прилагане на транспортни средства на територията на Община Русе

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

С Предложение с вх. № 200/17.03.2022 година в Общински съвет – Русе кметът на Община Русе предлага Общински съвет – Русе да одобри Наредба за публичния ред при прилагане на транспортни средства на територията на Община Русе (по-долу за краткост: Наредба/та).

1. В Глава VII „ Паркиране и престой “ от препоръчаната Наредба, в три раздела са уредени общите правила, изискванията, както и типовете режими за паркиране, касаещи паркирането в централната градска част на гр. Русе. В претекстовете вносителят показва, че за понижаване замърсяването на въздуха са планувани редица преференции, избрани в Раздел 1 „ Общи правила “ на Глава VII. Вносителят е записал, че е планувано водачите на транспортни средства, които по своите механически характерности водят до по-ниско замърсяване на околната среда, да употребяват местата за платено паркиране на по-ниска цена.

В член 37а на Наредба № Н-32 от 16 декември 2011 година за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства, издадена от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията (по-долу за краткост: Наредба № Н-32), е посочено, че моторните транспортни средства (МПС) от категориите M1 и N1 се дефинират в пет екологични групи във връзка със степента на негативното им влияние върху околната среда и качеството на атмосферния въздух. В член 16, алинея 1, т. 3 от Наредбата е планувано право на преференциално паркиране тук-там за платено паркиране да имат хибридни и plug-in коли, регистрирани в Община Русе и в чиито талони е посочен източник на гориво. Текстът преповтаря наредбата на член 37а, алинея 1, т. 3 от Наредба № Н-32, която дефинира хибридните и plug-in коли в пета екологична група.

Но поради събитието, че вносителят е планувал преференции за МПС, които с изключение на пропан бутан и метан, употребяват по едно и също време и различен тип гориво, смятам, че следва да има преференции и за транспортните средства, избрани в четвърта екологична група.

Въпросните моторни транспортни средства са с дата на първа регистрация след 01.09.2009 година (чл. 37, алинея т. 1 и 2 от Наредба № Н-32), като наличието на въглероден оксид (СО) в отработилите газове на МПС с мотори с наложително възпламеняване на работната примес или цената на коефициента на усвояване на светлината (димност) за МПС с мотори със самозапалване посредством втвърдяване на работната примес е с ниски индикатори, които водят до доста ниско замърсяване на околната среда.

2. В Глава VII, Раздел 2 „ Платено паркиране “ от Наредбата е избран режимът, времетраенето и методите за възнаграждение при прилагане на платените паркоместа. Вносителят е показал, че за възстановяване достъпността на централната градска част за всички жители, както и за обезпечаване на по-добър ред в паркирането, Общински съвет – Русе е определил площади и елементи от уличната мрежа в централната част за платено паркиране от 8:00 ч. до 18:00 ч. в делнични дни и от 9:00 ч. до 14:00 ч. в събота.

През почивните дни наши съграждани посещават централната градска част дружно със фамилиите си, употребявайки свободното време за отмора и разглеждане забележителностите на гр. Русе. До момента практиката демонстрира, че такси за платено паркиране в събота не се събират от общински чиновници (не ми е известно и същите да са на работа в посочения почивен ден), а приходите са от добросъвестни водачи, които заплащат дължимата такса посредством мобилните си устройства. Т.е. на процедура общинската разпоредба, определяща режима, времетраенето и методите за възнаграждение при прилагане на платените паркоместа не се е спазвала в частта, регламентираща възнаграждение на такса са паркиране в събота. В тази връзка смятам, че нормите в препоръчаната Наредба досежно въвеждане режим на платено паркиране в събота, следва да отпаднат.

Така също платеното паркиране в работните дни следва да е до 17:00 ч., защото доста русенци завършват работа в 16:30 ч. Практиката демонстрира, че досега избраните общински чиновници не са събирали такси за платено паркиране и след 17:00 ч., защото работното им време е до 17:30 ч.

Предвид гореизложеното предлагам следните промени към плана за решение, посочен в Предложение с вх. № 200/17.03.2022 година в Общински съвет – Русе:

1. Точка 3 на член 16, алинея 1 от Наредба за публичния ред при прилагане на транспортни средства на територията на Община Русе да бъде със следното наличие:

„ 3. Моторни транспортни средства от категориите M1 и N1, избрани в четвърта или пета екологична група по реда на Наредба № Н-32 от 16 декември 2011 година за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства, издадена от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията. “

2. Чл. 17, алинея 2 от Наредба за публичния ред при прилагане на транспортни средства на територията на Община Русе да бъде със следното наличие:

„ (2) Режимът на паркиране по алинея 1 е годен единствено в работните дни от 8:00 ч. до 17:00 ч. “

3. Чл. 19, алинея 5 от Наредба за публичния ред при прилагане на транспортни средства на територията на Община Русе да бъде със следното наличие:

„ (2) Режимът на паркиране по алинея 1 е годен единствено в работните дни от 8:00 ч. до 17:00 ч. “

С УВАЖЕНИЕ:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР